dinsdag 3 december 2013

Voor al het feest van morgen


Dit weekend was ik op het laatste Britse ATP-festival. Notedop? Tweeduizend Europeanen die drie dagen en nachten in moeilijk te verwarmen studioflatjes verbleven om naar snerpende gitaren en ronkende, dikwijls brekende, beats te luisteren. (persoonlijke topdrie: Fuck Buttons, Dirty Beaches en Michael Rother van Neu!)

Oh, menslievendheid... Men deelde er lieve lust voor muziek, het leven, en vooral de geur van scheten en zweet.

Op maandag kuiste iedereen daarna zijn tenen uit en keerde terug naar huis. Verbaasde bloeddoorlopen ogen onder verwilderde dossen haar zochten ongemakkelijk een weg naar de uitgang, via een plastieken mandje waarin men de bossen sleutel van de hutjes diende te droppen. Enkele festivalgangers herkenden nauwelijks het bungalowpark bij daglicht. Bij anderen kon je zwartgekoekte korsten uit de oren kotteren.

Ik heb daarom voor het eerst in m'n leven oordoppen gebruikt. Of bourbon van Aldi gedronken. (allebei voor herhaling vatbaar.)

We aten de eerste avond biefstukken, en 's anderdaags bloedworst, witte pens en rode kool uit een bokaal. We smokkelden blikjes bier de zaal binnen alsof het een economische noodzaak betrof.
Ook was het lang geleden dat ik nog eens Daytona USA had gespeeld in een lunapark. Ewald lag enkele meters voor in een laatste bocht, maar ik kon slipstreamen, even rammen, en hem uiteindelijk toch kloppen op de streep.

Voor van die plezanterijen wil ik mij wel nog eens verplaatsten.

Vreemd daarna: de fictie van de realiteit. Die ene fatale morgen de auto instappen om te gaan werken, maar er nooit aankomen want verloren gereden in de ijzeren mist van geplooide carrosseriƫn. Of: aan het eerste middelbaar beginnen om in elkaar te worden geramd door een leraar Nederlands-Geschiedenis. Per mens zijn dat dingen die kunnen voorkomen.

Men kan ook, zoals globaal gezien de meesten, in het verkeerde milieu worden geboren.

Of je kan spoken zien als toevallige passanten met het aangezicht van te vroeg gegane vrienden en daar zo droevig van worden dat je zuchtend je agenda bovenhaalt om elke notitie op vrijdag- en zaterdagavond te schrappen met een dikke zwarte stift.

Maar je doet het niet.










Geen opmerkingen: