maandag 8 september 2008

Hoe hij zonder te werken plots 20 euro rijker werd en ondertussen plezier had

De aanloop naar de ingang van de paardenkoers ligt bezaaid met gidsen en zwarte stiften; sommige mensen lachen, andere mensen kijken geconcentreerd in hun boekje of tellen hun geld. Hij niet. Hij is een toerist die zijn kans komt wagen.

De zon schijnt denkend aan de voorbije zomer. Nonchalant wappert het ontknoopte hemd langs zijn flanken terwijl de hertekende tatoeage lichtje begint de jeuken. Hij denkt er niet aan te krabben. Een paard hinnikt en hij koopt een ijscreme. En een toegangsticket.

Gwacheon, zo heet het stadsdeel waar men op paarden gokt. Een weekenduitstap voor het hele gezin, zo menen vele koreanen hun vrije dag waardevol op te vullen. Ze spreiden hun dekentje, leggen er hun kindjes op en halen dan een stapeltje groene briefjes uit dat ze zullen vergokken op een paard. Hij doet mee, neemt een pakje Betting Slips en bestudeert de gids.

Race 1 is al direct prijs. Hij verdubbelt zijn inzet door het plaatsen van twee 4/1 bets waarvan er een uitkomt (de nummers zes en vier lopen als eerste over de lijn).
Wanneer de paarden uit de laatste bocht komen stijgt een roes van opwinding op uit het stadion. Mannen met rode hoofden beginnen hun boekjes weg en weer te slaan. Hier en daar gilt een vrouw terwijl een kleuter achter een 'polle' (insect) spurt.

Na de race gaat hij in de rij staan om zijn check te cashen. Met enkele briefjes extra en een brede grijns keert hij in zichzelf en zijn gids terug.

Race twee is een gokje waard, denkt hij. Hij zet hetzelfde bedrag in op een iets gewaagdere combinatie, 10/1. De race verloopt ideaal; zowel paard 5 als paard 9 lopen in de top vijf van bij de start. Jammer genoeg is dit de nipte uitslag.

Race drie en vier zijn makkelijker. Twee keer loopt zijn combinatie comfortabel als een en twee over de finish, zodat hij uiteindelijk met twintig euro meer naar huis kan.

***

En hoe verloopt zijn leven dan, denk je? Wat doet hij tijdens het verdere verloop van de avond? Hoe sluit een gokker zijn dag af na een succesje?

Met een viering die meer kost dan de winst.

1 opmerking:

Unknown zei

jan, jan, wat moeten die mensen wel allemaal peinzen van mijn zoon