zaterdag 4 september 2010

Philadelphia Airport Adventures

Laat me deze keer eens een verhaal vertellen waarop de mensen zullen zeggen jantje, geloofwaardigheid is een belangrijk iets op uw blog – niet dat hier in het verleden enkel dingen verschenen zijn die altijd 100% beantwoord hebben aan de realiteit – zeker werd hier en daar een repliek opgepoetst met sappiger en gevatter taalgebruik, bijvoorbeeld, en nu ben je toch een beetje te ver gegaan met die laatste blog van je over wat er allemaal gebeurd is in die luchthaven in philadelphia.
Het is het verhaal van drie vliegtuigen waarmee ik niet in NYC ben geraakt. Het verhaal van De Vierde Vlucht. Het verhaal van het vliegtuig dat uiteindelijk opsteeg, vloog en landde, met aan boord een jongeman die eigenlijk 18 uur eerder al had moeten rondlopen in Manhattan.

Vliegtuig 1: donderdagavond. voorziene boarding time: 6.10pm. Take off: 6.40pm. Status upon arrival at gate: on time.
Je boardt, gelukkig, het is de laatste vlucht en de eerste terug naar het oosten, de richting waar je heen gaat alvorens het zuiden, dus het kriebelt en je innerlijke giechelen daarom wordt slechts gedeeltelijk overstemd door de opwinding van straks in NYC te landen. Maar het duurt en duurt; iedereen heeft al lang zijn plaats op het vliegtuig ingenomen en dan plots gaat de intercom en de piloot vertelt over hoe zijn navigatiesysteem enkele minuten na opstarten telkens crasht. En dat er techniekers op weg zijn die het euvel dra komen te herstellen. Je denkt, yeah right en rolt de ogen in hun kassen.
Maar kijk! Een halfuur later lijkt alles in orde, en het vliegtuig taxiet weg van de gate naar de landingsbaan (om op te stijgen! Het nederlands heeft geen equivalent voor runway, denk ik...) maar enkel om een rondje te rijden en dan terug te keren naar de gate. Het verdict is hard: vanavond stijgt dit vliegtuig niet op, mensen, en enkele minuten staan alle passagiers terug in de terminal, geconfronteerd met de volgende keuze: ofwel wachten op een bus die de maatschappij zal proberen te charteren (not guaranteed), ofwel hotelvoucher en morgenochtend vliegen. Compleet vertrouwend op de balans in het universum gooi je een munt (one dime) in de lucht en de munt zegt: bus.
Maar een uur later komt de mededeling: er is geen bus, dus boek je toch maar een plek op dat wreed vroeg vliegtuig en slaap je op hotel.

Vliegtuig 2: Vrijdagmorgen. Voorziene boarding time 5.30am. Take off: 6am. Status upon arrival at airport: on time.
Je rookt nog snel een sigaret nadat de bagage is ingecheckt en loopt dan naar de security gate om handbagage en broekzak te laten scannen. Dit zou niet meer mogen zijn dan een formaliteit, want niet meer dan herhaling van wat gebeurde vooraleer vliegen van New Orleans naar Philadelphia. Maar je zak wordt van de band gehaald en opnieuw door de scanner getrokken en een veiligheidsmedewerker doet teken dat je zak wordt leeggehaald en hij vraagt: heb je iets scherps mee? Je denkt van niet en zegt dat ook en dan haalt hij plots die metalen koker uit je zak en je vloekt want weet dat er een scherp mes in zit.
Een Russisch mes, gekregen ooit van een soldaat op een trein. Per ongeluk achtergebleven in je handbagage. En de Russen maken speciale messen. Messen die bedoeld zijn om door scanners te geraken. Met andere woorden: dat scherp puntig lemmet is niet zichtbaar. En die van de states vinden dat vaneigens verdacht, dus moeten de officials er bij worden gehaald.
Dat duurt een tijd en twintig voor zes voel je de bui hangen, is het laatste vezeltje van het touwtje waar dat zwaard boven je hoofd aan bengelt klaar om te breken, en je vraagt/zegt ik ga mn vlucht missen, nietwaar, waarop het personeel de schouders ophaalt en zegt we weten het niet.
Het vliegtuig is al vertrokken wanneer de stoere blanke officieren voor je staan en hun ondervraging beginnen. Heb je een permanent adres in belgie? Ben je al gearresteerd geweest in belgie (niet liegen want we vinden het toch; yes sir I was arrested once because of a traffic accident.)
Wist je dat dit mes, wanneer juist gebruikt, een volwassen goed getrainde warrior kan laten doodbloeden in 30 seconden. Neen dat wist je niet. Dat het scherp genoeg was om schelletje kaas af te snijden, ja, dat wist je. Dat je beter geen grapjes maakt tegen Amerikanen met veel versiering op hun hemd, dat leer je.
De veiligheidsmensen, ze zijn ondertussen je 'vrienden' want die hebben natuurlijk al lang door dat je ongevaarlijk bent, en enkel een beetje nalatig tijdens het pakken, hebben ondertussen al de vliegtuigmaatschappij verwittigd, en die kijken voor je nieuwe vlucht. En net wanneer je denkt ik geraak hier nooit meer weg, mag je plots gaan.
'We're keeping the knife, you're not getting it back.'
'Yeah, I kind of figured that one out myself, thank you.'

Vliegtuig 3: Voorziene boarding time: 8.00am. Take off: 8.30am. Status upon arrival at gate: on time.
De voortekenen zijn er. Lucy, een mooie vrouw van veertig met lichtgrijze ogen en grijsblond haar vertelt plots dat haar travel agent liet weten dat de vlucht veertig minuten vertraging heeft. Ah well, zeg je, en je vertelt van je twee vorige vluchten en hoe erg het je spijt dat je al dat bad karma hebt meegebracht naar haar vlucht; dat het eigenlijk allemaal jouw schuld is, en ze lacht. Klootzak, zegt ze. En ga je mee koffie drinken. Je raadt haar de French Roast aan, en tegen dat de bestelling gemaakt is, krijgt Lucy een tweede bericht, en ja hoor: de vlucht is afgelast.
De reden waarom is vaag: er wordt druk gespeculeerd. Misschien is het de storm. Misschien een technisch probleem. Misschien is het te druk op Laguardia airport, en dan gebeurt het wel eens dat er vluchten worden afgelast. Bummer. Bad karma. Lucy lacht.

Vliegtuig 4: Voorziene boarding time: 11.25am. Take off: 11.55am. Status upon arrival at gate: on time.
Poging vier blijkt uiteindelijk de goeie. Met slechts een kwartier vertraging stijgt het propellervliegtuig op voor een halfuurtje naar NYC. Wanneer de wielen zich losmaken van de grond kan je een klein kreetje van plezier amper onderdrukken. Nu het enkel nog een kwestie is van lang genoeg in de lucht te blijven hangen, maakt het ongeloof plaats voor opwinding. Je bent ondanks alle voortekenen en met al je bad karma toch op weg naar De Stad.

1 opmerking:

bramdew zei

Ik zou zeggen: Kijk uit voor terroristen! Dat is het enige die je nog kan overkomen!